Γνωρίζετε ότι: Tο 40% των ρύπων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση,..προέρχονται από την οικιακή κατανάλωση ενέργειας,..δηλαδή από νοικοκυριά σαν το δικό μας!
Ενεργειακή αναβάθμιση μπορούμε να πετυχουμε με τους παρακάτω τρόπους :
Κουφώματα Τοποθετώντας εξωτερικά κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες, η ακόμα καλυτέρα θερμοδιακοπτόμενα συστήματα αλουμινίου και ενεργειακούς υαλοπίνακες.
Εξωτερική Θερμομόνωση
Θερμοπροσοψη: Επενδύοντας εξωτερικά το κτίριο με Θερμοπροσοψη η οποία «σοβατίζεται» με ένα ειδικό ελαστικό πολύ ισχυρό στεγανό επίχρισμα. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους αλλά και η εισροή θερμότητας το καλοκαίρι από το περιβάλλον προς το εσωτερικό του κτιρίου.
Απαραίτητη είνει και η θερμομόνωση της ταράτσας και του δώματος, η της στέγης αντίστοιχα και η εξάληψη των θερμογέφυρων για να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.
Κατασκευή ταρατσοκήπων Οι πράσινες στέγες είναι μια τεχνική για την ηλιοπροστασία της ταράτσας και γίνεται με φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, τα οποία λόγο της εξατμισοδιαπνοής συμβάλλουν στη μείωση έως και 6. βαθμών της θερμοκρασίας του κτηρίου κατά του θερινούς μήνες αλλά και στη λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Προσδίδοντας στο κτίριο βιοκλιματικά χαρακτηριστικά
Δημιουργώντας ανοίγματα με σωστό προσανατολισμό για την κυκλοφορία μεγαλύτερων αέριων μαζών και ενός συστήματος εναλλαγής αέρα κατά την διάρκεια της νύχτας τους θερινούς μήνες για την μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και την διατήρηση χαμηλής σταθερής θερμοκρασίας την υπόλοιπη μέρα.
Χρησιμοποιώντας δομικά υλικά αυξημένης θερμοχωρητικότητας και πάντα σε συνδυασμό με καλή μόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου.
Με τη χρησιμοποίηση μονωτικών υλικών και στην πλάκα του δώματος καθώς και σε τυχόν κεραμοσκεπή. Η σωστή μόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών το χειμώνα και την σταθεροποίηση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Για να αποφύγουμε την υπερβολική ζέστη μέσα στο κτήριο, εκτός από τον σωστό σκιασμό του με πέργκολες, σκίαστρα κλπ. αποτέλεσμα έχει και η τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση.
Σημαντικό ρόλο σε ένα βιοκλιματικό κτίριο παίζει το χρώμα του. Τα σκούρα χρώματα εξωτερικά έχουν την τάση να απορροφούν ενέργεια την οποία μεταδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου,.. άρα επιλέγουμε ανοιχτόχρωμες βαφές.
Φυσικά, ένα βιοκλιματικό σπίτι δεν έχει να κάνει μόνο συστήματα ψύξης / θέρμανσης, και με μια γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και με την δημιουργία ενός περιβάλλοντος άνετου και φιλικού προς τους ιδιοκτήτες του για βελτιωμένη ποιότητα διαβίωσης . Σημαντική είναι η χρήση βιολογικών υλικών ιδικά στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως το Eco courasani, φυσικά επιχρίσματα, βαφές epoca, κλπ.
Ένα βιοκλιματικό σπίτι,
είναι απαραίτητο να έχει ευαισθητοποιημένους ιδιοκτήτες. Ένας τέτοιος ιδιοκτήτης με την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, μπορεί να μετατρέψει εύκολα μια απλή κατοικία σε ένα φυσικά ελεγχόμενο περιβάλλον.